Giuseppe Verdi – den største av alle?

Giuseppe VerdiMange betrakter nok Giuseppe Verdi som den største av alle operakomponister, og ser på det å bevitne en fremføring av hans verker i operaen i Milano som det ultimate innenfor operaverdenen.

Verdi ble født tidlig på 1800-tallet, under Napoleonskrigene. På den tiden var det ikke noe som Italia som politisk enhet, han ble født i hertugdømmet Parma. Han var ikke noe supertalent på linje med Mozart, tvert i mot lyktes han ikke med å komme inn på musikkhøyskolen og strevde lenge med å lykkes som komponist. Først da han var rundt 30 år fikk han et slags gjennombrudd og ble etter hvert svært så populær og berømt i hele Europa og endatil i USA.

Verdi jobbet først og fremst med opera, og var opptatt av å utvikle orkesterets rolle. Verkene hans ble mer og mer fyldige, opp mot grensen for det pompøse. Han laget en elegant Macbeth med utgangspunkt i Shakespeares tragedie. Samtidig lot han seg også inspirere av mange store komponister av opera i sin samtid, en gullalder som han selv skulle kroner. Rossini og Donizetti var blant hans største inspirasjonskilder.

De største og aller mest populære operaene ble til da Verdi førte den storslagne musikken sammen med gode og spennende historier i verker som Rigoletto og La traviata. Utrolig nok ble ikke La traviata noen suksess med en gang, men over tid har den vist seg å ha en stayerevne, som bare kan sammenlignes med Rigoletto og Aida. Aida ble til da komponisten nærmet seg 60, og ble spennende nok urfremført i Kairo heller enn i Milano eller Wien.

Selv etter fylte 70 år holdt Verd frem med å lage opera. Da lot han seg nok en gang inspirere av Shakespeare, og skapte Othello, som noen mener er den mest fantastiske av alle operaer. Da Verdi senere døde, over 80 år gammel, var han rik og respektert av alle. Nesten 30 000 kom i begravelsen hans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *