Hva er opera?

What is operaFå kunstarter er forbundet med så mange fordommer og rare tanker som opera, som ikke er så godt kjent for folk flest. Nå er det mange i Norge som er stolte av det nye operabygget i Bjørvika i Oslo, men det har enn så lenge ikke hatt noen avgjørende betydning for folkeopplysningen. Noe av problemet er vel at prisen på forestillinger i Operaen er så høy at man minst må tilhøre den øvre middelklasse for å overvære dem, med mindre man er helt spesielt interessert. Operaen er i dag en kunstform for borgerskapet, men det kan godt bli en kunst for alle.

Hva er så opera? Jo, opera er et verk som fremføres på en scene, med en tekst som synges og akkompagneres av et større eller mindre orkester. De som synger har som regel hatt mange års opplæring i klassisk sang, og i tillegg til å synge er de også en slags skuespillere kledd i kostymer. Operaen har altså mye til felles med skuespillet, men sang og musikk spiller en mer betydelig, noen vil si avgjørende, rolle. Noen ganger er likevel deler av dialogen i en opera talt, heller enn sunget.

Scenen i operaen er som regel dekorert for å gi den rette bakgrunnen for det dramaet som utspiller seg. Dette gir også muligheter for dans, og ballett inngår ofte som en del av operaen. Operaen blander altså sammen mange forskjellige kunstarter, inkludert sang, musikk, dans, og skuespill, og noen operaskapere har forsøkt å lage operaforestillinger som et slags totalt kunstverk.

Selve ordet opera er av latinsk opphav, og betyr simpelthen verk eller arbeid (noen kjenner kanskje til uttrykket opus, som er entall – opera er altså et flertallsord som indikerer kunstartens mangfoldighet). Denne typen musikkteater oppsto i Europa i renessansen. Firenze i Toscana i Italia regnes gjerne som operaens fødeby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *