Mozart – det unge geniet

Mozart-001Mozart var kanskje den fremste komponisten av opera (som av mange andre typer musikk) i det attende århundre. Problemet med hans musikk, i forhold til å fremføre den i dag, er imidlertid at den tidens sangere hadde ferdigheter og egenskaper som på flere vis skiller seg fra dagens sangere. Ikke bare var de bedre teknisk, mange av dem var også castrati, hvilket innebærer at de hadde blitt kastrert i ungdommen for å kunne synge bedre som voksne menn. De var mannlige sopraner, som praktisk talt ikke finnes i dag. Det er selvfølgelig ikke lenger regnet som akseptabelt å kastrere unge gutter for å fremme deres sangkarrière, selv om noen har hevdet at det var dette som skjedde med Michael jackson.

Mozart komponerte flere syngespill av sjangeren opera buffa, i ung alder, deriblant Bastien og Bastienne og La finta semplice – begge utgitt da komponisten var 12 år gammel! Hans tidlige verk Exultate, jubilate kommer også fra denne tiden, og ble skrevet for en berømt kastrat ved navn Rauzzini. Allerede 11 år gammel hadde han lansert sin første opera, kalt Apollo og Hyacinthus.

Etter hvert fikk Mozart flere oppdrag med å skrive omfattende og gode italienske operaer, som ble urfremført i operabyer som Milano og Salzburg. Fra tid til annen vendte han også tilbake til sjangeren opera buffa.

De tre store operaene til Mozart ble komponert i voksen alder, etter at han hadde fylt 30 år. Av disse er kanskje den første, Figaros bryllup, den mest kjente. Figaros bryllup er i likhet med Don Giovanni og Cosi fan tutte, også av sjangeren opera buffa. Det første stykket, Figaros bryllup, var nokså kontroversielt og vakte oppsikt blant annet ved keiserens hoff i Wien. Likevel ble det en stor publikumssuksess, og har vært det siden.

Mozarts mest kjente syngespill er nok likevel Tryllefløyten, som ble til like før han døde. Samtiden var ikke imponert, men i dag er det en favoritt blant svært mange som liker opera og klassisk musikk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *